Prezesem Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce jest pan Eugeniusz Masalski.
Jako Wiceprezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce oraz jako Sołtys Sołectwa Bachury w dniu 13 października 2016 r. na XXII Sesji Rady Miejskiej w Michałowie złożyłem w wniosek do Pana Burmistrza Michałowa - Włodzimierza Konończuka o złożenie wniosku do Rady Miejskiej w Michałowie w sprawie ochrony pszczół na terenie Gminy Michałowo, a Radę Miejską prosiłem o podjęcie uchwały w tej sprawie.
Wniosek ten uzasadniłem obserwacjami z ostatnich czterech lat i że z przykrością stwierdzam, że na terenie Gminy Michałowo rolnicy w nieprawidłowy sposób dokonują oprysków swoich roślin - nie stosują się do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2014 r. w sprawie warunków stosowania środków ochrony roślin. Mój cel to prewencja – zapobieganie – informowanie o złych praktykach w trakcie oprysków roślin, chwastów podczas ich kwitnienia - aby każdy u nas rolnik wiedział, że pszczoły też mieszkają w naszej Gminie Michałowo.
POINFORMOWAŁEM , że
Zabiegi ochrony roślin wykonuje się zgodnie z instrukcją.
Nie stosuje się preparatów toksycznych dla pszczół na uprawach w okresie kwitnienia, kiedy oblatują je pszczoły.
Wykonuje się zabiegi w godzinach wieczornych po zakończeniu prac pszczół.
Nieprzestrzeganie zasad wykonywania zabiegów ochrony roślin to konsekwencje prawne na podstawie ustawy o środkach ochrony roślin.
PSZCZOŁY KRZYCZĄ - NIE ZABIJAJCIE NAS
,, gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia ,,
Albert Einstein
Oświadczyłem również, ze ten problem nie jest wyłącznie w naszej gminie, ale również problemem sąsiednich gmin - Gródek, Zabłudów, Krynki Narewka, Narew i tylko od nas zależy, aby dać innym gminom sygnał, że problem ten istnieje również u nich.
Nadmieniłem , że zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej należy pamiętać, że każdy środek chemiczny należy stosować w godzinach wieczornych – po ustaniu lotów pszczół, gdyż tylko w taki sposób pszczoły nie będą opryskiwane cieczą roboczą, nie stracą życia poprzez zatrucie, spokojnie powrócą, zostaną wpuszczone do ula - rozpoznane przez strażniczki.
Ważnym aspektem było przekazanie plakatu sporządzonego osobiście przez pszczelarza Daniela Bednarek z Krasnowo, Gmina Sejny dla Pana Burmistrza Michałowa Włodzimierza Konończuka przedstawiającą sytuację pszczół w środowisku zdominowanym przez człowieka – aby przypominał Panu Burmistrzowi o problemach pszczół i zachęcił do zajęcia stanowiska w tej sprawie.
Przedstawiam zdjęcie powyższego plakatu.
Nie zapomniałem również o obdarowaniu - niestety tylko kopią plakatu dla Pana Dyrektora Macieja Siekierko z Gminnego Ośrodka Kultury w Michałowie http://www.gokmichalowo.pl/pliki/aktualnosci.php aby wykorzystał plakat w Pracowni Filmu Dźwięku i Fotografii,http://pracownia.michalowo.eu/ gdyż tylko w taki sposób możemy informować mieszkańców o istniejącym problemie.Ponadto przekazałem płytkę z nagraniem filmu - nalot na pszczoły z procesu powstawania plakatu. Proces powstania plakatu można zobaczyć na https://www.youtube.com/watch?v=aKjevP2dVeA
oraz http://bachury.blog.pl/forum-pszczelarskie/
Zaproponowałem również Panu Janowi Łuksza Dyrektorowi Gminnemu Zespołowi Szkół w Michałowie i Pani Jolancie Dzieniszewskiej Dyrektor z Gminnego Przedszkola w Michałowie, aby z własnej inicjatywy zaplanowali kilka godzin w roku i poświęcili ten czas wraz z uczniami, na rzecz opieki nad pszczołami w formie zabawy i edukacji.
Rozdałem również Radnym Miasta Michałowa ulotki o treści
NIE ZABIJAJCIE NAS
pszczoły
Przedstawiam zdjęcie ulotki.
Wiceprezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce
Zdzisław Bartłomiej Worona
Takie było pobożne życzenie.
Jak potoczy się cała sprawa ? - czas pokarze.
Wiem, że działam w słusznej sprawie.
Zapewne wielu osobą nie będzie to w smak, a zwłaszcza dla tego rolnika, który nie stosuje się do prawidłowego stosowania środków ochrony roślin- ale prawda zawsze boli.
O dalszym rozwoju sprawy będę informował.
FORUM PSZCZELARSKIE Pasieki na Orawie
Miejsce spotkań Braci Pszczelarskiej
Miejsce spotkań Braci Pszczelarskiej
OCHRONA PSZCZÓŁ NA TERENIE GMINY MICHAŁOWO, WOJ. PODLASKIE
• Strona 1 z 1
![]() Stały bywalec
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
Kolego Bachury , piękna inicjatywa .
Będę trzymał mocno kciuki żeby choć część doczekała się spełnienia ![]() "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |
Kto jest mądry to posłucha, a kto mniej to i tak będzie robił swoje. Najgorsi są zawsze Ci któż są niereformowalni ich ciężko przekonać. Dobrze, że u nas nie ma tego problemu. Rolnicy bardziej uprawiają role dla pasji niż dla zysku.
|
|
Cytuj |
![]() Stały bywalec
ULOTKA INFORMACYJNA.
Poniżej zdjęcia - ulotka w PDF w lepszej jakości. Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
![]() Stały bywalec
Sesja Rady Miejskiej w Michałowie.
Czy powstanie ustawa w ochronie pszczół na terenie Gminy Michałowo ?. Co na to Radni Miasta Michałowa ? https://www.youtube.com/watch?v=ZLMSg65vEk4 Od A do nieskończoności. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
![]() Stały bywalec
Bartek , trzymam za Ciebie kciuki !!!
|
Cytuj |
![]() Stały bywalec
Na chwilę obecną kopia plakatu trafiła za szybę obok wejścia do Gminnego Ośrodka Kultury w Michałowie. Jest to centralne miejsce - lepiej być nie mogło. Oczywiście zasługa to Pana Dyrektora Macieja Siekierko.
Sądzę, że plakat daje do myślenia i o to chodzi. Za kilka dni zrobię zdjęcie budynku Ośrodka Kultury z widocznym plakatem. W miesięczniku Samorządowym Gminy Michałowo / w listopadzie / ukazał się artykuł Pszczoły krzyczą - nie zabijajcie nas. Fajnie, ze sprawą pszczół zapoznają się osoby postronne oraz ci którzy nie stosują się do tego zagadnienia. Odebrałem już kilka pozytywnych informacji od osób, które zapoznały się z treścią artykułu, które popierają moją inicjatywę. Jakie podejmnie kroki Pan Burmistrz Michałowa i Rada Miasta - zapewne w niedługim czasie się przekonam. Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
Koledzy i koleżanki polać mu , bo za słuszną sprawę się wziął i o dziwo mu to idzie
![]() "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |
Witam:)
Trochęmnie nie było...popieram akcje ![]() Ostatni omam złąprzygodęz PGE...oto, cozrobiła ostatnio przy mojej pasiece!!! Szkoda drzew (koło uli ścieli około 8 drzew), alezakłócilizimowe pszczół! Nawet nie wiecie jaksięwkurzyłem! Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta. |
|
Cytuj |
Oj kolego znam ten ból ..
U mnie inna ekipa ale historia podobna a efekt katastrofalny , na szczęście upomniałem się gdzie trzeba i dzięki temu mam co mam ![]() "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |
Bojęsiędo uli zaglądać...bo w sumie niczym i tak nie pomogę...alejeśliosypią misiępszczoły to nie daruje...i tu kolegi doświadczenie możepomóc.
|
|
Cytuj |
![]() Stały bywalec
Widzę, że wszyscy przez to przechodzą
![]() ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
![]() Stały bywalec
W tym wypadku na szczęście zrobiło się ciepło i pszczoły powinny przez to przejść bezproblemowo . Tylko drzew szkoda - dobrze przynajmniej , że nie miododajne .
|
Cytuj |
I tu Cię Radku zaskoczę , a słyszałeś może o spadzi na sośnie ??
![]() Kolego Szeptuch , jeśli chcesz mojej rady to w takim wypadku robi się dokumentację zdjęciową by mieć "z czym" iść w razie osypania się rodzinek , jednak w twoim wypadku Radek ma rację jeżeli nic poza tym obaleniem konarów się nie wydarzyło a temp jest na + to nie martwił bym się zbytnio ![]() Ps: Używaj proszę spacji na klawiaturze ponieważ czasem ciężko Cię zrozumieć . "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |
![]() Stały bywalec
W dniu 24 listopada 2016 r. na XXIII Sesji Rady Miejskiej w Michałowie zasygnalizowałem moje wcześniejszą relację z poprzedniej sesji w sprawie ochrony pszczół.
Jak oświadczyłem, minął miesiąc nikt w tej sprawie oficjalnie się nie wypowiedział. Liczyłem, że Pan Burmistrz Michałowa oraz Radni, którym los pożytecznych pszczół nie jest obojętny, wyrażą swoją opinię i troskę o te zwierzęta. Jedynie mieszkańcy, którzy zapoznali się z treścią mojej wypowiedzi na łamach gazety Michałowo popierają moją inicjatywę i potwierdzają zaistniały problem. Podziękowałem Panu Dyrektorowi Gminnego Ośrodka Kultury w Michałowie za udostępnienie kopii plakatu dla wszystkich osób, wywieszając go w witrynie okna Ośrodka Gminnego. Jaki dalszy będzie los pszczół na terenie Michałowa - zobaczymy. Z ostatniej chwili - Zostałem zaproszony przez Z-cę Burmistrza Michałowa Pana Jerzego Chmielewskiego na rozmowę w sprawie ochrony pszczół na terenie gminy Michałowo. Otrzymałem również informację od Asystenta Burmistrza Michałowa Pana Leszka Gryc, że pomoże mi w realizacji tego zagadnienia poprzez zorganizowanie odpowiedniego przedsięwzięcia w tej sprawie. Co zrobią Radni Michałowo i jakie podejmą działania zobaczymy za miesiąc na Sesji Rady Miasta. Oczywiście na FORUM liczę na komentarze - Wasze doświadczenie pomoże mi w dalszych działaniach. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
I tak zrobiłem...ale do kogo z tym iść jak coś? W jednym ulu jest chyba ok, bo 2 pszczółki widziałem na wlotku, gdy słońce świeciło, ale reszta 0 znaków życia? Czy to normalne, że ule koło siebie o podobnej sile różniły się zachowywaniu? P.S. Nie wiem czemu spacji same się usuwają:( |
|
Cytuj |
Szeptuch , paradoksalnie bardziej zastanawiał bym się nad rodzinką z której pszczółki wypryskują a nie tymi co siedzą grzecznie w kłębach
![]() Ps : jeżeli bardzo się martwisz co z rodzinkami to możesz ale nie musisz delikatne zerknąć pod powałkę co w ulu siedzi , jeżeli zrobisz to delikatne to nie powinieneś zakłócić zbytnio pszczołą w zimowli a sam się uspokoisz . "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |
Będę cierpliwy, a moje grzebanie w niczym nie pomoże:)
|
|
Cytuj |
![]() Stały bywalec
,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
• Strona 1 z 1