FORUM PSZCZELARSKIE Pasieki na Orawie
Miejsce spotkań Braci Pszczelarskiej
Miejsce spotkań Braci Pszczelarskiej
Dezynfekcja ula
W jaki sposób zdezynfekować ul ze styroduru? “…Ten, kto zajmuje się pszczelnictwem nie tylko gwoli korzyści, kto z prawdziwą miłością pielęgnuje pszczoły i uważnie obserwuje je, ten jest prawie zawsze dobrym człowiekiem, mężnym obywatelem i wiernym przyjacielem…”. / ksiądz Jan. Dzierżon / |
|
Cytuj |
![]() Stały bywalec Posty:1190
Najlepsza do dezynfekcji jest 2% soda kaustyczna - ale nie wiem jak działa na styrodur. Myślę , że jest to na tyle bezpieczne stężenie że zabije zarazki , a nie uszkodzi styroduru , ale powinieneś sprawdzić na kawałku styropianu lub styroduru . Jak sprawdzisz , to daj znać bo sam jestem ciekawy . Ewentualnie, jeśli nie masz sody , to ja sprawdzę na styropianie , ale to za kilka dni . |
Cytuj |
Dzięki Radku,sodę mam,jak sprawdzę to podzielę się spostrzeżeniami. “…Ten, kto zajmuje się pszczelnictwem nie tylko gwoli korzyści, kto z prawdziwą miłością pielęgnuje pszczoły i uważnie obserwuje je, ten jest prawie zawsze dobrym człowiekiem, mężnym obywatelem i wiernym przyjacielem…”. / ksiądz Jan. Dzierżon / |
|
Cytuj |
Uważaj tylko , bo to dziadostwo jest żrące i musisz założyć rękawiczki . Natomiast dezynfekuje znakomicie. Kiedyś byłem na wykładzie dr Lipińskiego i on zapewniał , że taki efekt jak po sodzie , to dopiero byśmy uzyskali przez 2mm. zwęglenie ścianek ula . A -ha , trzeba po tym jeszcze spłukać wodą z octem , a następnie samą wodą . |
Cytuj |
Z sodą już miałem do czynienia więc wszystkie środki będą zachowane. Więc nawet w drewnianym ulu mam odstawić opalarkę na bok i lecieć wszystko sodą? “…Ten, kto zajmuje się pszczelnictwem nie tylko gwoli korzyści, kto z prawdziwą miłością pielęgnuje pszczoły i uważnie obserwuje je, ten jest prawie zawsze dobrym człowiekiem, mężnym obywatelem i wiernym przyjacielem…”. / ksiądz Jan. Dzierżon / |
|
Cytuj |
Zdecydowanie TAK ! |
Cytuj |
![]() Stały bywalec Posty:1514
Mam wątpliwości zastosowania sody kaustycznej w ulach drewnianych, w których to ul zewnątrz został pomalowany lakierem bezbarwnym zewnętrznym. Mam na myśli, że w trakcie mycia soda zacznie spływać na lakier / nie wiem jakbyśmy się starali to zapewne tam zacieknie /. Czy lakier zacznie odchodzić ?. Jeżeli nawet nie zmieni wyglądu , to czy w przyszłości da się drugi raz pomalować lakierem ?, czy lakier będzie się ślizgał - nie będzie się trzymał ?. Czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenie. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
Janusz , Ty jako fachowiec, powiedz nam czy możemy dezynfekować korpusy sodą kaustyczną bez obawy o farby czy lakiery . |
Cytuj |
Generalnie to soda jest mocno żrąca. Można przemywać korpusy, zarówno styropianowe jaki i drewniane, ale nie dłużej jak kilka minut, ponieważ farba może zacząć odpadać. Dlatego trzeba to robić ostrożnie. Dobrymi środkami do dezynfekcji są virkon i rapicid, do dezynfekcji. |
|
Cytuj |
![]() Posty:1
Przydatne informacje na temat sody kaustycznej na stronie soda-kaustyczna.pl - ceny, przygotowanie roztworów, informacje gdzie kupić i inne. Może komuś się przyda. ![]() |
Cytuj |
Czesc Wszystkim, Moje stydodury myję w roztworze rapicydu. Drewniane natomiast traktuję ogniem ( z palnika) |
|
Cytuj |
Ja robię dokładnie to samo rapicyd zniszczy wszystko , byle nie przesadzić , choć ponoć jest nieszkodliwy dla pszczół ?? "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |