kwas mrowkowy


Posty: 32
Rejestracja: 30 wrz 2014, o 22:02
Post: 24 mar 2015, o 21:37
witam,

jak w temacie, czy ktos z was uzywal, uzywa, zamierza uzywac, posiada jakies doswiadczenie w stosowaniu kwasu mrowkowego w walce z warroza?

pod dyskusje chcialbym rowniez poddac temat ograniczenia matki w czerwieniu po lipcowym miodobraniu wlasnie za pomoca k.m. jednoczesnie rozpoczynajac pierwszy etap walki z warroza. z moich doswiadczen, na razie teoretycznych i srodowiskowych wynika, ze zastowanie generalnie kwasow powoduje obciazenie pszczol i ich zwiekszony naturalny (jezeli to dobre okreslenie) osyp, jak rowniez niektorzy pszczelarze twierdza, ze matki po zastosowaniu k.m. ograniczaja czerwienie.

pozdr.
Cytuj
Awatar użytkownika
ADMINISTRATOR FORUM
Posty: 918
Rejestracja: 14 gru 2012, o 18:26
Post: 25 mar 2015, o 21:38
Kwasy nie są obojętne dla pszczół i matek, a to że ograniczają czerwienie po takim zabiegu mówi samo za siebie. Nie pamiętam kto ale kiedyś był robiony pomiar osypu pszczół po takim zabiegu. Okazało sie że osyp był spory w każdym z uli gdzie był robiony zabieg.
Cytuj

Stały bywalec
Posty: 1190
Rejestracja: 22 cze 2013, o 09:51
Post: 25 mar 2015, o 23:25
To chciał udowodnić pan Zieniewicz , że po zastosowaniu kwasy szczawiowego ubywa pszczół . Ja się z tym nie zgadzam , przez chyba 8 lat stosowałem kwas szczawiowy i pszczoły ślicznie zimowały . :)
Niemcy od lat stosują przede wszystkim kwasy .
Cytuj
Awatar użytkownika
ADMINISTRATOR FORUM
Posty: 918
Rejestracja: 14 gru 2012, o 18:26
Post: 26 mar 2015, o 20:59
Radku rozumiem że stosujesz kwasy. Ale ja chce podkreślić że trzeba je stosować ostrożnie, z głową.
Kwas to kwas substancja żrąca.
Cytuj

Stały bywalec
Posty: 1190
Rejestracja: 22 cze 2013, o 09:51
Post: 12 wrz 2015, o 13:11
WPŁYW EKSPOZYCJI KWASU MRÓWKOWEGO NA STAN FIZJOLOGICZNY JELITA ŚRODKOWEGO PSZCZOłY MIODNEJ
Maciej Howis 1, Paweł Chorbiński 2, Piotr Nowakowski 1
1Instytut Hodowli Zwierz¹t, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
2 Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych,
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

W sierpniu 2009 roku w ulach typu Dadant - leżak badano wpływ par kwasu mrówkowego na stan fizjologiczny jelita środkowego pszczoły miodnej. Pszczoły wygryzały się przez dobę w cieplarce i po oznakowaniu wpuszczane były do rodzinypszczelej przy równoczesnym zastosowaniu kwasu mrówkowego 65% lub 83% w objętości 100ml w dozowniku z Nassenheide (inaczej Beckera). Ogółem kwas mrówkowy zastosowano w 4 rodzinach (65% - 2 szt. i 83% - 2 szt.) - jako kontrolna służyła rodzina, która otrzymała kwas po 14 dniach od rozpoczęcia badań.
Do wykonania preparatów histologicznych pobierano nie mniej niż 10 znakowanych pszczół z rodziny po 1, 3, 7 i 14-tej dobie od zastosowaniu kwasu.Badano pszczoły, które zostały wystawione na ekspozycje kwasu od 1 doby życia oraz pszczoły po wygryzieniu z czerwiu poddanego ekspozycji kwasu przez 14 dni rozwoju do wygryzienia.
W ocenie preparatów brano pod uwagę: wypełnienie światła jelita ziarnami
pyłku, budowę i stan funkcjonalny enterocytów (m. in. wielkość i
wybarwienie jąder komórkowych i obecność rąbka szczoteczkowego), a także poziom wytwarzania przez nie błon perytroficznych.
W preparatach histologicznych jelita środkowego pszczół uzyskanych z rodzin po zastosowaniu 65% i 83% kwasu mrówkowego zaobserwowano następujące zmiany:
wzmożone złuszczanie enterocytów, zwiększone wytwarzanie błon perytroficznych,zanik rąbka szczoteczkowego, obrzmienie jąder komórkowych, przejaśnienie chromatyny jądrowej, podwyższoną aktywność centrów regeneracyjnych, objawy wakuolizacji cytoplazmy oraz zwiększenie wytwarzania enzymów w enterocytach manifestujące się pojawieniem widocznych ziarnistości. Obraz histologiczny przekrojów jelita środkowego pochodzącego od pszczół w wyżej badanych okresach
czasu charakteryzował się różnym nasileniem zaobserwowanych zmian. W przekrojach jelit zanotowano różny stopień wypełnienia ich światła ziarnami pyłku w okresach. Nie wykazano natomiast istotnych zmian w obrazie histologicznym jelita środkowego pszczół robotnic wygryzionych z czerwiu, który był poddany działaniu par kwasu mrówkowego przez okres 14 dni.
Materiały z Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy 2010 str.21

Wg. mnie , na zdrowy rozum , to można stosować kwas mrówkowy w lipcu lub na początku sierpnia ( to pokolenie pszczół nie pójdzie do zimowli , a larwom nie szkodzi ) , natomiast nie powinno się stosować we wrześniu , ponieważ pszczoła zimowa będzie miała ww. zmiany :(
Jeśli jestem w błędzie lub coś źle zrozumiałem - to mnie poprawcie .
Cytuj
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Posty: 915
Rejestracja: 20 lis 2014, o 10:28
Post: 12 wrz 2015, o 18:57
Bardzo dobrze zrozumiałeś , kwas mrówkowy działa wyniszczająco na pokolenie pszczół które jest już obecne w rodzinie , najbardziej porażone są osobniki młode podejmujące pierwsze prace ulowe . Owe badanie według mnie podważa opinie iż kwas ten działa pod zasklepem , ponieważ jakim cudem warroza pod zasklepem ginie a pszczoła (larwa/poczwarka) nie doznaje uszczerbku skoro dorosły osobnik cierpi ? . Zastosowanie kwasu we wrześniu wyniszczy robotnice które mają stanowić "rdzeń" kłębu zimowego , a nie trzeba tłumaczyć jak się to kończy .
"Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule:

- Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule!
- Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu?
Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu."
Ignacy Krasicki
Cytuj
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Posty: 223
Rejestracja: 12 kwie 2016, o 16:17
Post: 10 wrz 2016, o 11:05
Ja stosuje kwas mrówkowy oraz szczawiowy ale według wytycznych. Ja robię według tego opisu: http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 04_01.html
Zubrad słusznie zauważył, że kwas powinno się stosować na początku sierpnia:)
Pozdrawiam
Cytuj

Wróć do „%s” CHOROBY PSZCZÓŁ, ŚRODKI LECZNICZE, PROFILAKTYKA

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron