FORUM PSZCZELARSKIE Pasieki na Orawie
Miejsce spotkań Braci Pszczelarskiej
Miejsce spotkań Braci Pszczelarskiej
BUDOWA ULA WARSZAWSKIEGO
• Strona 1 z 1
![]() Stały bywalec
BUDOWA ULA WARSZAWSKIEGO POSZERZONEGO.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta. ,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,, |
Cytuj |
Chciałbym zrobić ule do zimowli odkładów na 5 ramek. Mam kilka pytań:
- czy potrzebuje dodatkową wentylacje w tak ciasnym ulu? - czy trzeba taki ul ocieplać czy wystarczy płyta OSB? - czy zrobić kołnierz, czy lepiej nadstawkę? Do pomysłu natchną mnie "Pasieka Rospuda" on coś takiego robi by mieć zapasowe rodziny, a dużo miejsca na pasiece nie zajmuje. Co o tym sądzicie? |
|
Cytuj |
Spokojnie takie pięcioramkowe odkłady dadzą radę w ulu z samej płyty osb , będziesz miał jednościenne jak się patrzy (zawsze możesz dostawić ściankami takie uliki do siebie jeżeli miałbyś obawy o zimowlę), Ja bym wstawił dennice osiatkowaną i po problemie nie dość że wyłapiesz warroa to i wentylacja bardzo dobra .Jeżeli chodzi o kołnierz lub nadstawkę to tutaj już musisz sam stwierdzić co będzie wygodniejsze
![]() "Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule: - Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule! - Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu? Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu." Ignacy Krasicki |
|
Cytuj |
• Strona 1 z 1
Wróć do „%s” KĄCIK MAJSTERKOWICZA