Ul wlk.gniazdo i trzy nadstawki


Posty:32
Rejestracja:30 wrz 2014, o 22:02
Post:26 kwie 2015, o 19:47
tak jest, potwierdzam, i raczej w tej materii niczego innowacyjnego nie wynajde i nie wymysle.
dzis empirycznie doswiadczylem wklejania-kombinowania.
efekt mizerny, a to dopiero przed wirowaniem.
moze pomysl z wsuwaniem wezy w wyciety w gornej beleczce rowek by sie sprawdzil, ale do tego to juz trzeba miec chyba sprzet specjalistyczny i rezerwowe palce.
oczywiscie, drutowanie nie nalezy do moich ulubionych czynnosci w pasiece, i stad moje poszukiwania zlotego srodka.
pozdr.
Cytuj

Stały bywalec
Posty:1190
Rejestracja:22 cze 2013, o 09:51
Post:26 kwie 2015, o 22:39
Bał bym się , że bez drutu się wyłamie - no chyba , że była by z plastiku .
Cytuj

Posty:32
Rejestracja:30 wrz 2014, o 22:02
Post:9 maja 2015, o 23:57
witam, mijaja juz niespelna dwa tygodnie odkad wdrozylem i testuje ten system i mam zasadniczy problem

- pszczoly nie chca przechodzic do nadstawek, a jezeli juz, to bardzo niechetnie.efekt jest taki, ze na 8 rodzin, dzis niestety 2 musialem rozroic poprzez wykonanie odkladow ze starymi matkami :\ w obydwu przypadkach mateczniki zasklepione ( a tydzien temu byly tylko puste miseczki. czego mi brakuje w tym systemie? mozliwosci przelozania ramki gniazdowej. na nic sie rowniez zdala przeprowadzka do ula 12 ramkowego, dwie ramki wezy to widocznie za malo dla pszczol, ktore maja taka potrzebe budowy i rozbudowy, ze pociagnely mi pod ramkami w wysokiuej dennicy lysoniowej z szuflada, dzika zabudowe w sytstemie na cieplo, mostkujac mi w ten sposob wszystkie ramki, do tego zaczely zalewac to nakropem - a do nadstawki nie przeszly, przeglad byl masakryczny.

w pozostalych 6 rodzinach dzis stwierdzilem same miseczki, podejrzewam, ze za tydzien bedziue to samo. niestety ramek gniuazdoiwych z weza nie mam juz gdzie wciskac, a one cisna sie w korpusach gniazdowych.

co mozna zrobic w tej sytuacji? pozdejmowac kraty odgrodowe, zamienic korpusy miejscami?
pozdrawiam.
Cytuj

Stały bywalec
Posty:1514
Rejestracja:5 lut 2013, o 14:25
Post:10 maja 2015, o 09:25
Ja bym spróbował przełożyć z gniazda trzy ramki zakrytego czerwiu wraz z pszczołami pod warunkiem, że korpusy gniazdowe i miodni są takie same. Ty masz jednak inaczej - pszczoły nie chcą przejść do nastawek. Może zrezygnuj tymczasowo z nadstawek.
,, PAN BÓG DOBRZE POMYŚLAŁ, ŻEBY LUDZIOM ŻYCIE OSŁODZIĆ, KAZAŁ PSZCZOŁOM MIÓD ROBIĆ ,,
Cytuj
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Posty:915
Rejestracja:20 lis 2014, o 10:28
Post:10 maja 2015, o 11:39
Kolego piowas , usuń kraty , one zniechęcają pszczoły do zagospodarowania nadstawki , dopiero gdy nadstawka zacznie być odbudowywana możesz kratę nałożyć , lub zrób tak jak Ci radzi Bachury dwie/trzy ramki czerwiu w górny korpus i reszta węza/susz to je zmobilizuje do przejścia .
"Chwalił raz siebie człowiek, opatrując ule:

- Jak to ja z wami, pszczółki, obchodzę się czule!
- Prawda, - rzekły - lecz dobroć z jakiego powodu?
Alboż to dla nas robisz? Dla naszego miodu."
Ignacy Krasicki
Cytuj

Wróć do „%s”ULE KORPUSOWE

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron